Hilde De Grave

Als jonge twintiger studeerde ik in 1984 af als kinderverpleegkundige, gevolgd door de opleiding vroedkunde. De materniteit van Beveren-Waas was gedurende 4 jaar mijn vaste stek, tot de tropenkriebels toesloegen. Deze kregen in 1989 vorm aan het Tropische instituut te Antwerpen. Het zelfde jaar trokken mijn man en ik voor 4 jaar naar Rwanda om er als ontwikkelingswerker, NGO coöperant, te werken in de eerstelijnsgezondheidszorg. Twee dochters werden in Afrika geboren, de derde dochter in België.

Nadien combineerde ik gedurende 6 jaar werken in dienstverband als vroedvrouw met verloskundige thuiszorg. Vanaf 2000 werk ik in hoofdberoep als zelfstandige vroedvrouw. In 2007 behaalde ik het certificaat lactatiekundige IBCLC en slaagde voor het internationaal examen.

Sinds 2015 schrijf ik net zoals mijn collega’s een beperkte lijst van geneesmiddelen voor die relevant zijn voor ons beroep.

Sinds 2001 ben ik ook deeltijds verbonden als praktijklector en als opdrachthouder internationalisering aan de Arteveldehogeschool opleiding vroedkunde te Gent. Bijdragen aan de vorming van toekomstige vroedvrouwen geeft evenveel voldoening als het begeleiden van toekomstige ouders.

Met één been in de praktijk, een ander in het onderwijs, vormt voor mij een ideale combinatie.