Iris Loopmans

Mijn naam is Iris Loopmans en ik woon nabij Sint-Niklaas.
Maar dit was niet altijd zo… Zoals gezegd wordt, ben ik ‘eentje van over ’t water’. Ik ben namelijk geboren en getogen in Brasschaat, wat in het noorden van Antwerpen ligt.

Maar al snel heb ik mijn veilige thuishaven verlaten.
In het laatste jaar vroedkunde aan de hogeschool zijn collega Gwen en ik naar Italië getrokken op Erasmus voor 3 maanden. Daar is de vroedvrouw het eerste aanspreekpunt voor de zwangere vrouw, bevallende vrouw én ouders met hun kind. Zowel medisch als psychosociaal wordt de zorg door de vroedvrouw ondersteund.
Ik streef ernaar om ook hier in België net die vroedvrouw te zijn. Iemand waar je je goed bij voelt, die er kan zijn wanneer jij het nodig hebt.

Eens afgestudeerd, ben ik meteen begonnen als zelfstandig verloskundige in Nederland. Buiten de kennismaking met de andere mentaliteit, merkte ik ook meteen dat de verloskunde in Nederland verschilt van de verloskunde in België. In Nederland ben je als vroedvrouw de eindverantwoordelijke over het gehele zwangerschapstraject, samen met bevalling en kraamtijd. Meer dan de helft van de mensen kiezen voor de mooie ervaring om thuis te bevallen.
Zo heb ik prachtige en ongelooflijke ervaringen opgedaan en ben ik met veel verhalen teruggekeerd naar België.

In maart 2013 ben ik als fulltime zelfstandige vroedvrouw begonnen bij Vita Nova. Ik ben enorm dankbaar dat ik in zo’n warm en goed team van vroedvrouwen ben terecht gekomen. Hier kan ik volledig mezelf zijn en mijn liefde voor het vak aan iedereen tonen. Daarnaast ben ik toegewijde mama van twee kindjes, Tillie & Cecil.