Liesl Ost

Hallo, mijn naam is Liesl 🙂 

Nu al bijna vijf jaar geleden besliste ik om vroedkunde te gaan studeren. Je moet natuurlijk een studiekeuze maken wanneer je afstudeert van het middelbaar, maar ik wist al veel langer dat ik vroedvrouw wilde worden. Toen ik 7 jaar oud was kreeg ik er een broertje bij. Ik was nog heel jong maar toen ik binnenkwam, lag hij op het verzorgingskussen terwijl de vroedvrouw hem verzorgde. Als klein meisje ben je op dat moment meestal enkel bezig met de baby, maar die vroedvrouw op de kamer is mij steeds bijgebleven. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik wist dat dit het was en in 2015 kon ik er eindelijk aan beginnen! Ik weet nog hoe ik tijdens mijn allereerste stage zo enorm hard opkeek naar de vroedvrouwen daar! Ik ben nu dan ook meer dan trots om te kunnen zeggen dat ik er zelf één ben geworden.

Wanneer mensen mij vroegen tijdens de opleiding waarom ik voor deze job had gekozen, moest ik daar nooit lang over nadenken. Ik wil zorgen voor mensen. En meer specifiek voor vrouwen en hun gezinnen. Als vroedvrouw ben je de vertegenwoordiger van vrouwen, en er is niks mooiers dan (toekomstige) moeders te helpen om hun kracht te vinden. Dat is wat ik doe: jonge gezinnen in hun kracht zetten. Voor mij is er weinig dat meer voldoening geeft dan dat.

Tijdens mijn opleiding liep ik verschillende stages in ziekenhuizen over heel het Waasland en af en toe ook daarbuiten. Alhoewel ik het vroedvrouwenwerk heel erg graag deed, miste ik iets. Toen ik stage liep bij een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk in mijn laatste jaar wist ik het: de intieme band met de mensen die je opbouwt. In het ziekenhuis zie je mensen hooguit 5 dagen, waar je in de thuiszorg een echte vertrouwensrelatie kan opbouwen. Diverse nieuwe mensen leren kennen met elk hun eigen verhaal en achtergrond is wat ik zo graag doe. En al helemaal wanneer ik als vroedvrouw iets voor hen kan betekenen.

Na veel zwoegen en zweten studeerde ik dan eindelijk af in 2018. Ik begon te werken als thuisverpleegkundige, al meer in de richting van wat ik uiteindelijk wilde doen. Als vroedvrouw is het heel erg moeilijk om een plaatsje te kunnen bemachtigen. Al op mijn eerste werkdag zag ik de vacature van Vita Nova verschijnen. Het leek een teken te zijn. Geen moment heb ik getwijfeld om te solliciteren. Mijn vriendin en collega Jane trouwens ook niet :-). Na een maand sollicitatieprocedures te doorlopen en de grootste stress van mijn leven te hebben gehad, kwam het verlossende telefoontje: ik mocht fulltime beginnen als zelfstandige vroedvrouw! Net afgestudeerd en direct mogen beginnen als voltijdse vroedvrouw, dat kunnen er niet veel zeggen! Hoe fier en gelukkig als ik toen was, ben ik nog steeds vandaag (en elke dag een beetje meer).

Ik ben als kersverse vroedvrouw in een fantastisch team terechtgekomen, stuk voor stuk toppers van vroedvrouwen. In de afgelopen maanden heb ik al enorm veel mogen bijleren en mezelf kunnen ontplooien als de vroedvrouw die ik altijd wilde zijn. Ik ben heel erg dankbaar voor de kans die ik gekregen heb, en grijp deze elke dag met beide handen! Ooit vind je de job van je leven 🙂